Het Eurovisie Songfestival
Voor de flashback deze week, een kleine special van dat jaarlijks terugkerend liedjesfestijn “Het Eurovisie Songfestival”. Het was de Europese Radio-Unie (EBU) die, in navolging van de erg succesvolle Italiaanse liedjeswedstrijd “Het Festival van San Remo” (dat nog altijd bestaat), een jaarlijkse competitie van liedjes opstartte. Dat gebeurde voor het eerst in het Zwitserse Lugano op 24 mei 1956. Ook België was er toen al bij met twee Franstalige nummers. Eén jaar later (de eerste Vlaamse inzending) nam de onlangs betreurde Bobbejaan (Modest) Schoepen deel met het liedje “Straatdeuntje” dat achtste werd van tien deelnemende landen. In de loop der jaren is het festival heel wat veranderd.
Het live-orkest verdween, geen verplichting meer om in eigen taal te zingen en ook werd de vakjury vervangen. Desondanks blijft het festival nog steeds erg populair.
Zelf zat ik ook altijd aan de buis gekluisterd, beoordeelde en gaf punten aan de deelnemende artiesten. De meeste publiciteit kregen de winnaars maar af en toe scoorde ook een niet winnend nummer een hit. Denken we maar aan artiesten zoals b.v. : Cliff Richard (Congratulations), Mocedades (Eres Tu) of Alice & Franco Battiato (I Treni Di Tozeur). Het verhaal van de tweede plaats, van net niet! We gaan even terug naar de editie van 1974 en 1979.
In 1974 nam de Italiaanse schone “Gigliola Cinquetti” voor een tweede keer deel. Als zestienjarige won ze het songfestival in 1964 met het nummer “Non Ho L'Eta”. Gigliola nam in ’74 deel met het wondermooie “Si”. Geen tweede overwinning, wel een verdiende tweede plaats. Het was ABBA, dat met “Waterloo” toen de overwinning binnen haalde. Het begin van een supercarrière voor ABBA met vele wereldhits.
De Engelse versie “Go” haalde zelfs de top-10, hier in de Lage Landen amper een notering in de tipparade!
We kiezen 2 versies van “Si”: De originele Italiaanse en een Duitse versie.
In 1979 wint Israël voor de tweede opeenvolgende keer. Na Izhar Cohen & Alphabeta met A-Ba-Ni-Bi (België werd toen tweede) wint het “Hallelujah” van Milk & Honey. De ondankbare tweede plaats ging naar Spanje. Daar zorgde de in Peru geboren Betty Missiego voor met “Su canción”. Haar carrière begon ze eigenlijk als danseres, maar door heel wat blessures moest ze noodgedwongen er mee ophouden. In 1969 trok ze naar Spanje om er aan een zangcarrière te werken. Het bleef echter bij dit ene hoogtepunt, de deelname aan het Eurovisie Songfestival in Israël. Betty bracht nog enkele singles en albums uit, maar echter zonder veel succes. Haar tweede plaats had ze ook wel te danken aan de kinderen die meezongen. 1979 was toen door de Verenigde Naties ook uitgeroepen tot internationaal Jaar van het Kind. De hitparade haalde het nummer hier net niet. Onterecht vond ik toen (lang geleden)!
Hier de Jerusalem versie en de video versie.
Noorwegen organiseert dit jaar de 55ste editie van het Eurovisie Songfestival.
Deze week -op dinsdag 25 en donderdag 27 mei- worden de halve finales uitgezonden, waarna op zaterdag 29 mei de grote finale zal plaatsvinden.
Het Eurovisie Songfestival "2010"
Mijn (voorzichtige) voorspelling : België doet zaterdag mee aan de grote finale en dit zijn de landen die de eerste vijf plaatsen innemen :
Duitsland, Slowakije, Zweden, Spanje, Armenia.
update 1/06/2010: Slowakije en Zweden(onterecht) haalden de grote finale niet.
Armenia 7de plaats en Spanje werd 15de.
Duitsland won en Tom Dice werd knap 6de.v