Joe Dassin

"L'ete indien”

Joe Dassin

In 1975, on allait ou tu voulais, quand tu voulais...

Laten we duidelijk zijn: L’été indien is een onwaarschijnlijkheid. Eerst en vooral omdat het lied, die een hit zal zijn in 1975, niet over de zomer gaat maar over de herfst. «Une saison qui n’existe que dans le nord de l’Amérique», preciseert Joe Dassin.
En ook nog omdat zijn originele titel “Africa” was. Het is Albatros, de groep opgericht door de italiaanse zanger Toto Cutugno, die de tekst heeft geschreven. Het gaat dus over een man die terug wel gaan wonen in Afrika, een heel eind van “du nord de l’Amérique”…

Maar toch...

Tu sais, je n'ai jamais ete aussi heureux que ce matin-la
Nous marchions sur une plage un peu comme celle-ci
C'etait l'automne, un automne ou il faisait beau
Une saison qui n'existe que dans le Nord de l'Amerique
La-bas on l'appelle l'ete indien
Mais c'etait tout simplement le notre
Avec ta robe longue tu ressemblais
A une aquarelle de Marie Laurencin
Et je me souviens, je me souviens tres bien
De ce que je t'ai dit ce matin-la Il y a un an, y a un siecle, y a une eternite

Zou je niet gewoon wegdromen bij het horen van deze woorden. En het liedje gaat zo verder, helemaal tot het einde. Een zalige tekst over een zwoele najaarszomer.

****

Dassin werd geboren in New York als zoon van Jules Dassin, een joodse filmregisseur, en Beatrice Launer. Hij groeide op in New York en Los Angeles. Later verhuisde Dassin met zijn ouders naar Europa.
Na het afsluiten van zijn studies aan het internaat Institut Le Rosey in Zwitserland verhuisde Joe Dassin terug naar de Verenigde Staten om aan de University of Michigan te studeren.
Na het behalen van zijn diploma verhuisde Dassin weer, ditmaal naar Frankrijk. Hier vond hij een baan bij een radiostation, waardoor hij de eerste contacten in de muziekwereld kon leggen.

Zijn bekendste hits zijn Au Champs-Elysees, L'ete indien, Salut les Amoureux en Ca va pas changer le monde. Dassin stierf ten gevolge van een hartaanval tijdens een vakantie op Tahiti in augustus 1980. Hij werd begraven in het Hollywood Forever Cemetery in Hollywood. (Bron: Wikipedia)

****

Niet officiële site

HTML Comment Box is loading comments...
past week
2011 FLASHBACK 13
next week
"L'été indien”
Joe Dassin
Vind je deze pagina interessant?
Mail deze link!

Vul het emailadres van de ontvanger in:Joe Dassin
Joe Dassin