King Curtis
King Curtis

"Memphis Soul Stew”

King Curtis

Na de “Queen of soul” (Aretha Franklin) besteden we deze flashback aandacht aan de “King of The Sax”.
King Curtis.

Op 13 augustus 2011 zal het precies 40 jaar geleden zijn dat Curtis Ousley (King Curtis) vlak voor zijn appartement in New York werd neergestoken.
Op die bewuste dag merkte hij twee drugsverslaafden op aan de voet van zijn appartement. Toen hij de twee junkies aansprak om van zijn stoep weg te gaan ontstond er een hevige ruzie waarbij één van hen een mes trok en Curtis in de borststreek trof.
Kort nadat hij het Roosevelt ziekenhuis binnen gebracht werd, bezweek Curtis aan zijn verwondingen.
Door wat wij tegenwoordig 'zinloos geweld' zijn gaan noemen, kwam vroegtijdig een eind aan het leven van dit zeldzaam talent.

Reeds op zijn twaalfde begint hij saxofoon te spelen wat hem in 1950 brengt tot saxofonist in het orkest van Lionel Hampton. Verhuist twee jaar later naar New York waar hij sessiemuzikant wordt. In 1965 maakt hij zijn intrede bij “Atlantic Records” waar hij zijn meest succesvolle singles maakt "Memphis Soul Stew" en "Ode to Billie Joe".
In het begin van 1967 neemt hij een actievere rol aan binnen het platenlabel en naast zelf spelen, contracteert en leidt hij ook andere sessiemuzikanten.
Verder werkte hij mee aan plaatopnames van o.a. The Coasters, Sam Cooke, Bobby Darin Nat”King”Cole, Buddy Holly, Andy Williams, Aretha Franklin, Elvis Presley, The Drifters, Nina Simone, Wilson Pickett, Eric Clapton, John Lennon, The Rimshots, The Shirelles...

Curtis werd in maart 2000 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.
King Curtis is 37 jaar geworden.

Tot binnenkort!


10 augustus 2011

King Curtis

King Curtis

King Curtis

HTML Comment Box is loading comments...
past week
2011 FLASHBACK 8
next week
"Memphis Soul Stew”
King Curtis
King Curtis
Vind je deze pagina interessant?
Mail deze link!

Vul het emailadres van de ontvanger in:King Curtis
King Curtis